Úvodní stránka › Fóra › České diskusní fórum › Je Ježíš Bůh nebo jeho syn? › Odpověď na: Je Ježíš Bůh nebo jeho syn?
Je mnoho příležitostí, na kterých Ježíš uvádí svou identitu s Bohem. V Janu 8:51-59 říká Ježíš Jan 8:58 (NIV) „Před Abrahámem jsem byl, jsem“. Toto je jasný odkaz na jméno Boha. I kdyby existovala nějaká pochybnost o tom, že se jedná o odkaz, reakce farizeů jasně ukazuje, že (v jejich očích) se jedná o bludný nárok.
Ježíš také tvrdí, že odpouští hříchy, což je podle místních úředníků výlučné právo Boha. Tomáš apoštol nazývá Ježíše „Mým Pánem a Mým Bohem“, což Ježíš neopravuje ani nenásleduje. Toto je také vidět v Janu 14:9b, 10a (NIV) … Kdo mě viděl, viděl i Otce… Nevěříte, že jsem v Otcem a Otec je v mě?
Ježíš také potvrzuje tuto identitu v Matoušovi 26:63-64, kde se farizeus Šimon Pétroskému ptá: „Ježíši, jsi Boží Syn?“ a Ježíš odpovídá: „Já jsem.“
Hlavní kněz mu řekl: „Slibem živého Boha tě obvinuji: řekni nám, zda jsi Mesiáš, Syn Boží.“ „To jsi řekl,“ odpověděl Ježíš.
Je jistá rozpory ohledně poslední části. Mnoho interpretů považuje Ježíšovo prohlášení za kolekční potvrzení, i když někteří ho chápou jako „tak pravíte“. Insistovat na tom, že prohlášení Ježíše by měly být „doslovná“ je přehnané. Pokud Ježíš učinil prohlášení, které si rovná se sebou samým Boha způsobem, který byl jasně pochopen jeho posluchači, pak to je to, co udělal. Faktem je, že vyžaduje malou interpretaci našich dvacátých století myslí, ale to nezmenšuje jeho tvrzení.