Odpověď na: Báze trinitární doktríny v Bibli

Úvodní stránka Fóra České diskusní fórum Báze trinitární doktríny v Bibli Odpověď na: Báze trinitární doktríny v Bibli

user32
Host

Bůh je Trojice

Koncept Trojice se sice v Písmu neuvádí přímo slovem „Trojice“, ale myšlenka a idea jsou tam, pokud máte oči, aby viděli, a uši, aby slyšeli. Podrobnější zpracování Trojice včetně odkazů na zdroje najdete na GodAndScience.org.

V následujících citacích z Písma je zvýrazněno pouze moje zdůraznění (přestože v Písmu se nepoužívají italické nebo tučné písmo). Poznámka: Odkazuje se na celý kapitolu, aby bylo snadné vidět verše v kontextu.

Upozornění: Tento text bude dlouhý, a přesto se pouze dotýká povrchu pochopení, které obvykle trvá desetiletí, než se většina křesťanů vyvine v jejich pochopení Boha. Krátká odpověď začíná nadpisem „Bůh je Trojice“ Bůh je Plurál.

V Genesis 1, na konci šestého dne, kdy Bůh stvořil člověka, je první náznak Boží plurality. Text říká: „Tak pravil Bůh: „Nechť se stvoří člověk na našem obrazu, podle naší podoby, aby vládli rybám v moři, ptákům v nebi, dobytku a všem divokým zvířatům na zemi, a všem pohybujícím se na zemi.“ (Gen 1:26)

Poté Bůh stvořil člověka na svém obrazu, v jeho podobě stvořil muže a ženu. (Gen 1:27)

Tento text naznačuje, že Bůh mluví o sobě ve třetí osobě, jako o více osobách, které jsou spojeny v jediném božském já. To je první náznak Boží plurality v Bibli.

Bůh je v jistém smyslu množné číslo. První indikací plurality v Bohu je v samotném prvním verši hebrejského slova pro Boha. Hebrejské slovo pro Boha je El nebo Elohim. Elohim je množné číslo od El. Množné číslo se používá 2607 z 2845krát, kdy se slovo „Bůh“ vyskytuje v Starém zákoně. Nejenže je slovo pro Boha obvykle používáno ve množném čísle, ale několik veršů odkazuje na Boha jako „My“.

Jsem Bůh váš, který vás vyváděl z země Egyptské, z domu otroctví. Nebudeš mít žádné jiné bohy před Mým. (Exodus 20:2-3)

Tato Biblepassáž ukazuje, že slovo Elohim může být použito jak pro Boha Otce, tak pro Ježíše Krista, který je také Bůh.

Všechno se odehrálo, aby se splnilo to, co Pán řekl skrze proroka: 22 „Panenka porodí syna a bude mu říkat Immanuel“ (což znamená „Bůh s námi“). Jan 1 mluví nejen o Ježíši (Slovo), že je Bůh, ale také o tom, že všechno, co bylo vytvořeno, bylo vytvořeno skrze něj (Ježíše).

Jan 1: 1 V počátku bylo Slovo, a Slovo bylo s Bohem, a Slovo bylo Bůh. 2 Bylo s Bohem v počátku. 3 Skrze něj všechno bylo vytvořeno; bez něho nic nebylo vytvořeno, co bylo vytvořeno. 4 V něm byla životní síla, a ta životní síla byla světlo všech lidí. 5 Světlo svítí v tmě, a tmář ji nezlomil.

14 Slovo se stalo tělem a přebývalo mezi námi. Viděli jsme jeho slávu, slávu jediného Syna, který přišel z Otce, plného milosti a pravdy.

15 (Jan svědčil o něm. Křičel: „Tento je ten, o kterém jsem řekl, že ‚ten, kdo přijde za mnou, je větší než já, protože byl před mnou.‘“)

16 Z jeho plnosti jsme všichni obdrželi místo již udělené milosti.

17 Právo bylo dán skrze Mojžíše, milost a pravda přišla skrze Ježíše Krista.

18 Nikdo nikdy neviděl Boha, ale jediný Syn, který sám je Bůh a je nejblíže k Otci, ho odhalil. A dopis k Kolosům nám říká, že Ježíš je plně Bůh, mluví o vzkříšeném Pánu (připomínáme přítomný čas): Kol 2:9

V Kristu žije veškerá plnost božství v tělesné podobě. Mnoho dalších skutků Písma, které se týkají božství Ježíše, najdete zde.

Svatý Duch je Bůh. Ježíš mluví o Svatém Duchu jako o osobě, na rovnoprávném postavení se sebou samým a svým Otcem: Jan 14, 25-27

25 „Všechno, co jsem vám řekl, jsem vám řekl, když jsem ještě byl s vámi.
26 Ale Pán Boha, Svatý Duch, kterého Otec posílá v mém jménu, vás učí všemu a připomíná vám všechno, co jsem vám řekl.
27 Mír vám dávám, svůj mír vám dávám. Já vám neudělám, jako svět, že by vám dal. Nebude vám v srdci úzkost a nebujte se.

Když se člověk někdy zamyslí, tak je to právě tak, jak se učedníci pamatovali a zaznamenávali evangelia tak přesně a v takovém detailu; to bylo díky Duchu svatému.

A znovu, v následujících kapitolách: Jan 15:26 – 27

26 „Když přijdou Duch, kterého po mně odeslán bude Otec – Duch pravdy, který pochází od Otců – on bude svědčit o mně.
27 A vy také musíte svědčit, protože jste byli s námi od začátku.

Jan 16:12 – 15

Jednotlivci, kteří tvoří Bůh, jsou tři: Otec, Syn a Duch svatý.

Ještě předtím, než přijdou, jsem vám měl ještě mnoho věcí říci, ale nyní vám nemohu říci všechno. Ale když přijde Duch pravdy, on vás bude vést do všech pravd. Nebude mluvit sám za sebe, ale bude mluvit jen to, co slyší, a bude vám říkat, co ještě bude. On mi bude ctít, protože od mě přijme to, co vám bude sdělovat. Vše, co patří Otcu, je také moje. Proto jsem řekl, že Duch přijme od mě to, co vám bude sdělovat.

Slyš, Izraeli, Hospodin, náš Bůh, Hospodin je jeden.

Miluj Hospodina, svého Boha, ze všech svého srdce, ze všech své duše a ze všech své síly.

Tato verše z knihy Deuteronomium je zvláště zajímavá, protože stejný slovesný tvar pro Boha je používán: Jahve Elohim, následován ihned prohlášením, že on je jeden.

V Novém zákoně čteme: 1 Kor 8:4

Takže, o jídle obětovaném bohům: víme, že „božstvo je nic na světě“ a že „není Boha kromě jednoho.

Dále najdete další odkazy zde. Ale Bůh je Trojice

Ačkoli slovo „trojice“ není použito, zdá se, že skriptura učí tři odlišné osoby, které jsou identifikovány jako Bůh, jako například:

18 A Ježíš přišel a řekl jim: „Všechna moc na nebi a na zemi mi byla svěřena. 19 Jděte proto a učte všechny národy, křtíte je v jménu Otce a Syna a Ducha svatého, 20 učíte je zachovávat všechno, co jsem vám přikázal. Mat 28:18-20

Skutky apoštolů nás učí, že Bůh je zároveň jeden a tři. Jak to možné je? Nejprve musíte přijmout, že konečný člověk nemůže plně chápat povahu a bytost nekonečného Boha. Trojice je tajemstvím – můžeme se s ním soustředit, můžeme se k němu přiblížit, můžeme jej chápat v našich srdcích, ale nakonec naše mysl skončí jen s hrubým pochopením, jako když se snažíme zobecnit koncept nekonečnosti.

Zvláštní starostlivost je snažit se vysvětlit Boha pomocí analogie, vždy se však rozpadají a nikdy jsem neslyšel jednu, která by byla dostatečně adekvátní k plnému pochopení Trojice, jak je naznačeno v Písmu (dávají nám náznak, ale samotný obraz je téměř vždy heretický).

S myšlenkou Trojice jsem se potýkal po celou dobu svého křesťanského života, ale nedávno jsem četl knihu Franka Sheeda Theologie a zdravý rozum, která mi byla velmi nápomocná. On se nezmocňuje analogií, ale popisuje Boha jako jednu přírodu sdílenou třemi osobami.

Závěrem uvádím některé citáty z jeho knihy (tvrzení Franka Sheeda):

Mýtus o blahoslavené Trojici se bohužel rozšířil o tom, že se jedná o mýtus matematický, tj. o tom, jak se jedna rovná třem. Průměrný křesťan přijímá nauku o Trojici, „pokročilý“ křesťan ji odmítá, ale příliš často se přijímá to, co jeden a odmítá to, co druhý, totiž to, že jedna rovná třem.

Krátce vyjádřená nauka o Trojici zní tak, jak ji známe od dětství: jsou tři osoby v jedné přírodě. Pokud však k slovům „osoba“ a „příroda“ nepřipojíme žádný význam, pak oba podstatná jména vypadnou z našeho definice a zůstane nám pouze čísla tři a jedna, a snažíme se s nimi vyjít co nejlépe.

Nauka o Trojici se dá vyjádřit čtyřmi prohlášeními:

V jedné božské podstatě existují tři osoby – Otec, Syn a Duch svatý. Otec není Synem, Syn není Duchem svatým, Duch svatý není Otcem: žádná z osob není ani jedna z ostatních. Otec je Bůh, Syn je Bůh a Duch svatý je Bůh. Nejsou tři Bohové, ale jeden Bůh.

… Neříkáme tři osoby v jedné osobě, nebo tři podstaty v jedné podstatě; říkáme tři osoby v jedné podstatě. Neexistuje ani náznak aritmetického problému. Je na nás, abychom viděli, co je osobou a co podstatou, a poté abychom zvážili, jaký smysl může mít podstatou, která je zcela obsazena třemi odlišnými osobami.

Podstata odpovídá otázce, co jsme; osoba odpovídá otázce, kdo jsme.